søndag 19. april 2015

Vårdugnad

I helgen har det vært full fart i grønnsakshagen. Vi pleier å være så tidlig vi kan med å starte opp grønnsakene. Og nå er tidspunktet. 

Vi dyrker grønnsaker i selvlagede, opphøyde kasser. Grønnsakshagen ble laget i kjølvannet av at vi gravde gjennom denne delen av hagen for å koble oss på kommunens vann- og avløpssystem. I samme slengen fikk vi graveren til levere er lass med grus (til grusgang) og noe god matjord. Det ble starten på dyrking av knallgode grønnsaker på Godset. I ettertid kunne vi sikkert valgt andre måter å snekre kassene på, men disse fungerer godt for oss foreløpig.

Min favorittstilling gjennom våren og sommeren er denne:


Alltid på rusletur blant kasser, smålukede ugress, på inspeksjon og på utkikk etter spennende oppdagelser.

I år går vi i gang med vår tredje ordentlige grønnsakssesong. Og planene er selvsagt klare! 

Det første vi gjør, er alltid å luke gjennom kassene og fjerne ugress. Hvert år blir jeg like overrasket over hvor raskt ugresset egentlig er med å komme i gang! Løvetannen er allerede stor og kraftig. Er det mulig....? Jeg pleier å være nøye med å ta opp alle vekster/grønnsaker, fjerne rester av røtter og blader samt gjennomluke alle kasser for ugress før vinterfrosten ankommer. Likeledes tar jeg inn alle støttepinner og stativ for å gjøre dem rene for vinteropplag. Ugress og annet som har fått stå i jorden og rote seg skikkelig gjennom vinteren er mye mer krevende å fjerne. Min erfaring er derfor at det er mye raskere, enklere og hyggeligere da å starte opp om våren når arkene er relativt blanke.


Når kasser er gjennomluket, fyller vi på med ny næringsrik jord og/eller kompost. I tillegg jordforbedrer vi med kugjørselkompost som vi bruker som vår hovedkilde av gjødsel. I kassene blir det litt rovdrift på jorda med masse grønnsaker som etterhvert som de kommer opp, står ganske tett. Vi ønsker ikke å gjødsle med kunstgjødsel underveis i vekstsesongen, så det er derfor ekstra viktig å gi jorda en god "kick start" om våren.

På mitt plante-, sette- og såkart har jeg nøye tegnet opp hva som skal hvor. Det er fint å ha som referanse etterhvert som det spirer. Jeg noterer også ned hva som plantes/såes når.

Nå som vi er ferdige med helgens innsats, har vi fått satt både poteter og ulike typer løk. I tillegg er det sådd redikker, flerfargede gulerøtter, brokolli, kålrot og dill. Ulike erter og bønner i tillegg til flere typer sommerblomster blir sådd ved neste korsvei. Det bør være litt varmere i jorda før disse frøene kommer i jorden. Gresskar skal vi også ha i egne pallekarmer. Jeg pleier alltid å ha et knippe sommerblomster i grønnsakshagen både fordi det tiltrekker seg bier, humler og andre innsekter som er med på å pollinere og fordi det er flott å se på. Mine valg som jeg alltid samsår med grønnsaker er de gode, gamledagse typene; blomkarse, ringblomster, kornblomstee og solsikker. Nytt i fjor var at jeg også la inn et lite felt med Pyntecosmos. Det gav oss mange flotte buketter å klippe inn til langt utpå høsten, og faktisk helt til de ble tatt av nattefrosten i oktober!

Litt av utvalget som er i jorden i år:

For sikkerhets skyld må jeg poengtere at jeg bruker sertifiserte settepoteter og ikke ordinære poteter fra Super'n. Det er superviktig! Både fordi man ved å bruke vanlige poteter kan spre smitte og elende i jorda, og fordi strafferammen nå faktisk er 4 år.

Jeg har funnet ut at det er smart å samplante/samså noe. Bla. er mitt triks å så gulerøtter og gul-/rødløk i samme bed fordi løken holder gulerotfluene borte. Dessuten er det viktig å huske på å rotere hva man har i de ulike kasser og jeg sår/planter aldri de samme ting i samme kasse år etter år, men jeg bruker gjerne samme kombinasjon flere ganger. For å hjelpe meg til å huske bruker jeg en hagejournal. Det er smart fordi man husker sjelden så godt som man tror....

Etter noen år som gartner har jeg også lært hva som funker og hva som overhodet ikke funker. For eksempel kjøper jeg alltid stiklinger av salat fordi jeg bare vet at de jeg evt. sår aldri vil bli like store/gode. I fjor derimot fikk jeg tak i Ruccolastauder og de er allerede i sving. Det ser virkelig lovende ut, og det smaker godt også.


Nå er det meste i jorden, og det er bare å glede seg til å se det spire og gro. Tusen takk til store og små hjelpere.


Herlig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar