søndag 6. september 2015

Saftlaging

En del av moroa med å ha Godset, er å fylle lagrene våre med egne godsaker. I år har vi ikke bare laget geleer og syltetøy, men det er også blitt saft! Ikke store mengder riktignok, men likevel nok til å få noen minutters sommerfølelse i løpet av høsten og vinteren. Å kunne lage egen saft er også fint fordi da kan man også kontrollere hvor mye sukker (og andre stoffer) som faktisk går inn i saften.

Store mengder med rips og solbær hos oss i år samt det faktum at vi klarte å høste kirsebærene FØR fuglene, gjorde at vi hadde rikelig med råvarer.

Jeg bruker en gammeldags saft-/dampkoker til å lage saft. Den er helt suveren. Høyden på denne installasjonen gjør at det ikke er plass på komfyren (fordi vi har gammeldags kjøkkenvifte som er montert lavt). 


Til og med bruksanvisningen fra fordums tider er inntakt:


Prinsippet er enkelt: Fyll en stor kjele med vann og sett den i kok. Sett damsafteren oppå kjelen, mål opp bær og tilhørende mengde sukker. Legg bær og sukker i kurven inni dampsafteren. Husk på å stenge tappeslangen ordentlig sånn at saftdråper ikke renner ut! Smør deg med litt tålmodighet...

La vannet fosskoke slik at dampen stiger oppover og inn i safteren. Etterhvert vil det dannes saft i beholderen som kan tappes av. Selve dampingen/saftingen tar mellom 35 og 55 minutter avhengig av hvilke bær man har. Vi laget en ren kirsebærsaft og en ren solbærsaft, men du kan blande bær etter egen smak. 

Fyll på rene flasker. Vi er heldige å ha et lite parti med gamle, antikke flasker fra Tønsberg bryggeri opprinnelig laget for eplemost som vi bruker til saft. Det gjør det hele enda mer stemningsfullt. Og smaken er helt himmelsk!



1 kommentar: