onsdag 27. mai 2015

Den første smaken av sommer

En favorittsyssel på Godset, er å gå langsomt opp og ned langs grønnsakskassene mens jeg plukker litt på det som gror, luker ugrass, drømmer og legger videre planer. Det gir en sånn innmari barnslig glede å se ting som vi har enten sådd eller satt, dukke opp av jorden. Det er helt ubeskrivelig! 

Vi starter sesongen så tidlig vi kan, og til nå har vi kjørt hva jeg kaller kick-start-dyrking, dvs. såing rett i bed og uten noe form for forkultivering. Det gir selvsagt noen begrensninger for hva som kan sås fordi en del grønnsaker og blomster må forkultiveres her i Norge for å gi noe særlig avkastning.

Med nytt drivhus snart ferdig og attpåtil en fin kaldbenk knyttet til dette, kan det jo bli en endring på det fra og med neste år. Den som venter får se!

Da jeg var ute i går, oppdager jeg til min store forfjamselse at det var rødfarge i redikkbedet. Det betyr jo at det er blitt mer enn bare grønt på toppen. Ved litt forsiktig skraping, oppdaget jeg at JO: Det er redikker til høsting allerede!


De er riktignok ikke så store enda, men babygrønnsaker er faktisk enda bedre enn de store! Og med redik er det faktisk et poeng å ikke la dem bli for store fordi da blir de som oftest bitre og skarpe i smaken samt kjøttet får gjerne en grov treen konsistens.


Jeg har lært av Espen Ramsvik på restaurant Yljali at det er bare å så tett og høste babygrønnsakene tidlig, - noe som ofte gir både en økt kortreist følelse og en smak av friskhet og sprøhet. Nam, nam. Let the show begin!

1 kommentar: